torsdag den 10. oktober 2013

Kan blogs bruges i den anæstesiologiske hverdag?


Nu gjorde jeg det igen: Jeg lurkede eller mere positiv sagt, jeg blev inspireret af jeres blogs og fandt et emne til min næste indlæg.



Tak skal I have!



Efter de sidste to mere humoristiske indlæg, vil jeg nu gerne kom tilbage til alvoren. Og det sker ikke sjældent!

"Part of the allure of blogs is the easy way they move between the personal and the profound" som B.A. Nardi et al. skriver i artiklen: "Why we blog?" (Communication of the ACM, december 2004/Vol.47, No. 12  p.44)

N.B.Dohn & L.Johnsen konstaterer i bogen E-læring på web 2.0 (2009): "De fleste blogs på nettet i dag fastholder dog en personlig kommunikationsstil, uanset om det er gruppebaserede blogs eller ej. Det vil derfor være en del af "indgangsforventningen" hos de fleste lærende,..., at de skal bruges med en personlig forankring eller relatering" og "... at blogs i udgangspunktet er mere velegnet til diskussion, erfaringsudveksling og personlig stillingtagen end f.eks. til informations- og videndeling og fælles vidensopbygning."

Udefra den betragtning er blogs i min verden som læringsredskab mest eget for vejledning og audits (tværfaglig diskussion om patientforløb som ikke var helt optimalt).

Vejledning forgår i dag hovedsagelig som supervision med patientenkontakt, tre F2F-samtaler i løbet af et uddannelseselement og løbende e-mail-korrespondance. Fordelen af bloggen kunne være en mere kontinuerlig kontakt med andre læger fra afdeling. Det har især i startfasen betydning. Her bliver man oplært af anæstesisygeplejersker og nogen føler sig lidt alene som ung læge. Tæt kontakt med overlægerne giver mulighed for at facilitere og opnå de specifikke færdigheder og kompetencer. Mens kontakt med andre yngre læger hjælper at komme af med frustrationer.

Audits er utrolig lærerigt, men desværre er der kun tradition for lokal begrænset audits mellem de ansvarshavende af to specialer på mit sygehus. Fordelagtig vil være hvis alle kunne deltage.
Fælles tværfaglig undervisning uden relation til patientforløb og udelukkende for yngre læger er nedlagt på grunden af manglende deltager - fordi det forgik uden for arbejdstid og var på frivillig basis.
I øjeblikket bruger vi blog på mit sygehus kun som et forum for overlæger og det fordi man har nedlagt overlægeråd for nogen år tilbage. Der drøftes især emner om arbejdsmiljø og overenskomst. Bloggen giver os mulighed for at møde - alle kan læse og være orienteret uden man tvinges til at tage stilling. Det er især vigtig, når det drejer sig om mere prekær og vanskelig emner: ledelse har mulighed for at læse med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar